• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić: Ukinuti takse za koje građani ne dobijaju ništa

Odbornik Liberalne partije u Skupštini Opštine Bar Amar Borančić, podnio je prijedlog za ukidanje niza različith komunalnih taksi kroz Odluku o lokalnim komunalnim taksama.

"Kako je Zakonom o lokalnim komunalnim taksama propisano da lokalna samouprava može, dakle ne mora obavezno usvojiti sve navedene tarife, u tom smjeru želim da intervenišem na određene tarife za koje smatram da građanin ne dobija posebnu uslugu od Opštine a mogu biti barijera za poslovanje ili nepotreban trošak." naveo je Borančić.

On je tražio da se potpuno ukine taksa koja se plaća za postavljanje dječijih igrališta. Kako grad oskudijeva sa igralištima a ona ne predstavljaju osnovnu djelatnost poslovanja niti su sredstvo za prihode, te stoga nije nužno taksirati ovu oblast koja je, gotovo pa, od javnog interesa za građane. Isto tako, odbornik liberala tražio je da se obavezno ukine predviđena taksa koja se plaća za postavljanje pristupnih rampi  za osobe sa invaliditetom smatrajući to jednim od osnovnih ljudskih prava koje ne smije biti naplaćivano.

Borančić je podnio inciijativu i da se ukinu takse za kampovanje kao i da se iz taksi za postavljanje štandova izuzmu oni za prodaju knjiga, kulturnih sadržaja, domaće radinosti i slično u cilju podsticanja edukacije  i razvoja kulture. U inicijativi se traži i ukidanje takse za postavljanje promotivne zastave, smatrajući da je to nepotrebna biznis barijera i da građanin ne dobija posebnu uslugu.

On je i pohvalio  nadležne organe Opštine koji su u donošenju Odluke smanjili određeni dio komunalnih taksi i na taj način poboljšali biznis ambijent, smanjili birokratsko opterećenje za građane i olakšali poslovanje  i razvoj biznisa.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me