• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Poslanici će se Poslovnikom kažnjavati za nerad kao u državama Evrope

Liberalna partija podnijela je Skupštini Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore. Ovim izmjenama predviđeno  je da „Poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima Skupštine, na redovnom zasijedanju duže od 30 dana kazniće se novčanom kaznom u visni od 60% plate poslanika.”

“Neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanje Skupštine će biti sankcionisani, po uzoru na mnoge evropske i svjetske Parlamente. Tako bi se djelimično ispravila dugogodišnja nepravda prema biračima koji su ih neposredno birali, ostalim poslanicima i široj javnosti, da poslanici koji u dužem periodu zanemaruju svoje dužnosti primaju jednake zarade kao i oni koji savjesno i odgovorno obavljaju iste” navodi se u obrazloženju poslanika LP Andrije Popovića.

27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela.

Sankcije se kreću od procentualnog umanjenja novčanih naknada za poslanike preko potpunog ukidanja zarade do oduzimanja mandata poslanicima koji bojkotuju ili na bilo koji drugi način neopravdano i u kontinuitetu ne izvršavaju poslaničke obaveze u Skupštini.

Nedvosmislen zaključak koji se da izvesti, jeste da su sve države uredile ovaj segment funkionisanja nacionalnih parlamenata, a kao rezultat imaju stalno prisustvo svih poslanika i vlasti i opozicije, u radu skupština, izuzev u vanrednim, opravdanim slučajevima.

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me