• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

TUŽBA USTAVNOM SUDU PROTIV POJEDINIH MEDIJA

Logo blue

Liberalna partija Crne Gore će podnijeti tužbu za naknadu štete Ustavnom sudu protiv pojedinih medija u našoj državi zbog ogromne štete koju nam nanose diskriminišući nas u odnosu na druge političke partije, duži vremenski period. Tužba će biti podnijeta na osnovu člana 8. Ustava Crne Gore koji se tiče zabrane diskriminacije,kao i člana 51. koji se tiče pristupa informaciji.

Liberalna partija, kao politička partija koja je registovana u Crnoj Gori prije 8 godina, koja je članica više međunarodnih liberalnih organizacija, prije svih Liberalne internacionale i LIBSEEN-a, ima odbornike u gotovo svim većim gradovima naše zemlje i dio je koalicione vlasti u Glavnom gradu Podgorici i Kotoru neće više trpjeti svojevrsnu izolaciju nametnutu od pojedinih medija, kako privatnih tako i državnih, zbog favorizovanja svojih partija. Nažalost, došli smo do toga da je medijsko  stanje u Crnoj Gori, što se tiče liberala vjerovatno gore nego početkom devedesetih godina prošlog vijeka, s tim što su nas tada državni mediji satanizovali a sada nas pojedini, uglavnom privatni, ignorišu. Kap koja je prelila čašu je nedavno završena Prva Međunarodna konferencija liberala održana u Crnoj Gori, nesumnjivo značajan događaj za našu zemlju, pod pokroviteljstvom evropske liberalne porodice, koja je okupila Predsjednike i predstavnike liberalnih partija gotovo svih zemalja Jugoistočne Evrope i Holandije, povodom koje su održane dvije press konferencije i poslato više saopštenja, ali sve uzalud, dobar dio kontrolisanih medija o tome ni riječ ni glas. Naravno, ne propuštaju da o svojim političkim favoritima, od kojih pojedini nikada nijesu ni ušli u političku arenu, izvijeste i kada odu u zahod.

Namjera pojedinih  medija da nas marginalizuju, naravno sa jasnim motivom da svoje političke  partije do maksimuma favorizuju neće proći jer su se liberali pokazali izuzetno žilavim i u težim vremenima, ali se pitamo što rade regulatorna novinska tijela, iako znamo da svaki medij ili grupa medija u našoj državi ima svoje samoregulatorno tijelo.

Čekat ćemo izvjesno vrijeme presudu Ustavnog suda a onda se obratiti sa tužbom Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv države Crne Gore, zbog ograničenja u izražavanju mišljenja ili saopštavanja ili primanja informacija i kršenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno dopuštanja totalnog haosa u crnogorskom novinarstvu, što nema veze sa  čl. 49 Ustava Crne Gore koji se tiče slobode štampe.

Takođe ćemo upoznati sa medijskom situacijom u Crnoj Gori i Asocijaciju liberalnih demokrata Evrope (treću po snazi političku grupaciju u Evropskom Parlamentu) koja je najavila za polovinu septembra održavanje Konferencije liberala u Crnoj Gori u suorganizaciji sa Liberalnom partijom, ali postavlja se veliko pitanje dali ta Konferencija ima smisla u ovakvim neuslovima, uz poštovanje prema pojedinim medijima koji svoj posao obavljaju profesionalno. Uglavnom, liberali koji su započeli prije pune 22 godine proces demokratizacije i obnove državnosti Crne Gore se nalaze na istom mjestu sa kojega su krenuli a Crna Gora medijski još zarobljenija, ali u potpuno drugačijem pakovanju. Nije nam drago da se bavimo sami sobom umjesto veoma lošom socijalno-ekonomskom situacijom, organizovanim kriminalim, korupcijom, nepotizmom i ostalim devijacijama kojih imamo na pretek, ali najavljene tužbe su jedino što nam je preostalo u započetom ratu najvećih crnogorskih familija, sa svim svojim finansijsko-medijskim i političkim divizijama,koje su stekli na problematičan način a koji će se tek razbuktati kako se približavaju parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori.

S toga, pozivam liberale da ne nasijedaju beskonačnim manipulacijama, pozivam ih  na jedinstvo i srčanu borbu u užasnim uslovima, jer ako se mi kao jedini iskonski borci za demokratsku i nezavisnu Crnu Goru ne vratimo na skorašnjim izborima u državni Parlament, postavlja se pitanje i samog opstanka naše države u dužem vremenskom periodu.

 

Predsjednik

Andrija Popović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me