• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Izvještaj EK jasno pokazuje krajnji cilj vlasti, isključenje CG iz svih savremenih tokova

 

Porazni rezultati Vlade i Skupštine Crne Gore koji su kritikovani u Izvještaju paketa proširenja Evropske komisije o Crnoj Gori diskvalifikovali su politiku zvaničnih predstavnika vlasti Crne Gore i ukazali na njen retrogradan status. 

Crnogorska spoljna i unutrašnja politika ali i njena nejaka diplomatija doživjele su klasičan nokaut u prvoj rundi. Ono na šta smo svi u opoziciji upozoravali i zbog čega smo krajnje dobronamjerno kritikovali vlast pokazalo se kao glavna zamjerka i nedostatak aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti. Neprimjerene izmjene i prilagođavanje zakona oskudnim kvalifikacijama svojih kadrova koji su pledirali na najveće izvršne funkcije, prepoznali su i u Evropskoj komisiji i negativno ih ocijenili. Nažalost ono što je još poraznije za sve građane je to što se kao tačno pokazalo da je vlada odustala od daljeg puta ka EU i integracije Crne Gore u zajednicu najrazvijenih država svijeta. Na to da su vlada i aktuelna većina odustali od evropskog puta mi u Liberalnoj partiji ukazivali smo još u prvom kvartalu ove godine, jer je bilo evidentno da se ni jedna obaveza iz pregovaračkih poglavlja ne ispunjava niti postoje oformljena pregovaračka tijela. 

Tužno je danas poslije skoro godinu dana od formiranja nove zakonodavne vlasti konstatovati da Skupština Crne Gore u novom mandatu nije donijela ni jedan jedini član, a kamo li zakon reformskog karaktera te da skoro riplijevski zvuči da su poslanici tog doma uspjeli da za više od dvanaest mjeseci izmijene svega stotinjak članova postojećih zakonskih rješenja kako bi obezbijedili nesmetanu prolaznost za svoje partijske aktiviste do visokih državnih pozicija. Crna Gora je danas kompromitovana, poražena i diskreditivana jer svi njeni decenijski napori da postane dio EU i sav trud i resurski koji su potrošeni na ostvarivanju te ideje su raspršeni u samo godinu dana nove vlade i njenih eksperata. 

Liberalna partija poziva sve politčke subjekte kojim je istinski stalo do Crne Gore da hitno koliko je danas pokrenu postupak opoziva trenutne vlade i skupštinske većine da se izvrši prekompozicija snaga u cilju objedinjavanja svih građanskih i demokratskih partija kako bi formirali novu vladu i proevropsku skupštinsku većinu. Poslije ovakog izvještaja Evropske komisije kome još može biti nejasno šta je krajnji cilj trenutne političke većine i šta je njen krajnji naum nego da isključe Crnu Goru iz svih tokova progresa i napretka kojem teže sve države svijeta. Zar treba da dozvolimo da nam budućnost bude u povratku na srednjevjekovno državno uređenje uz predaju teritorije svoje države pseudovjerskim organizacijama iz drugih država.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik LPCG

 

 

 

Raković: LP ima razvojne projekte za Mojkovac, da mladi ostaju ovdje

O Mojkovcu se govori sa sjetom i istorijskim pijetetom, govori se o njemu kakav je bio nekada i šta je značio za prošlost Crne Gore a rijetko kada čujemo da se o njemu govori kao gradu budućnosti i prosperiteta. Moja vizija i vizija nas u Liberalnoj partiji je izgradnja Mojkovca kao grada naše budućnosti i napretka, grada koji će po svom ekonomskom i društvenom značaju biti središte sjevernog regiona Crne Gore.

Prvi značajan koncept koji želimo promovisati i za čiju realizaciju ćemo se zalagati, kako bi bili ostvareni svi planirani ciljevi modernizacije i razvoja Mojkovca je koncept Mojkovac- Pametni grad ili Smart city Mojkovac. Ovaj Koncept pametnog grada će biti usmjeren na produktivnu, efikasnu i transparentnu gradsku upravu, digitalnu infrastrukturu, pametno upravljanje energijom i infrastrukturom, komunalne usluge, održivu urbanu mobilnost, privredu, ekologiju i valorizovanje turističkih i proizvodnih potencijala. 

Prva karika, u tom nizu neophodnom za razvijanje grada, treba da bude proširenje izbora srednjih škola što bi spriječilo odlazak mladih na školovanje u druge okolne gradove, jer samim tim svake godine sve manje srednjoškolaca se upisuje u mojkovače srednje škole što za rezultat ima manji broj učenika koji se po završetku srednje škole vraća u svoj rodni grad.

Mojkovcu nedostaje poljoprivredna škola i poljoprivredni fakultet, a njihovo otvaranje bi bilo od značaja za zadržavanje mladih u gradu na obali “Suze Evrope” i dalo bi im šansu da planiraju da ostanu na selu uz svoje roditelje i da na stručan, naučno utemeljen način razvijaju svoja porodična gazdinstva i svoj grad. 

Kao druga bitna karika razvoja poljoprivrede je svakakao plasman svih proizvedenih količina poljoprivrednih proizvoda, mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda bez problema u naplati i daljem pokretanju prerađivačkih kapaciteta. Mi u Odboru Liberalne partije Mojkovac ćemo se zalagati da, nakon izbora i kada ćemo biti dio lokalne vlasti, kao svoj prvi zadatak koji planiramo da ostvarimo a koji je ujedno i obećanje građanima Mojkovca, u gradu pod okriljem gradske uprave bude otvorena prodavnica koja će prodavati otkupljene proizvode sa teritorije cijele opštine. Takođe ćemo raditi na povezivanju turističkih i ugostiteljskih preduzeća kako u Mojkovcu tako i u kontinentalnom i primorskom dijelu Crne Gore sa našim organizovanim i udruženim poljoprivrednim proizvođačima kako bi cjelokupna unaprijeđena proizvodnja bila bez problema pravovremeno plasirana na obostranu korist svih u tom lancu.

Mojkovački liberali ne žele da napuste svoj rodni grad, već žele da mu daju novu snagu i polet i da nam se vrate svi naši sugrađani koji su svoje ime i karijere gradili i razvijali diljem Crne Gore i cijelog razvijenog svijeta. Mi, Mojkovčani hoćemo grad po mjeri naših ambicija i vizija bez podjela na nacije, vjere, mlade i stare jer smo mi van takvih obrazaca i okvira ponašanja. Naša budućnost je onaka kakvu imaju mladi u planinskim djelovima Austrije, Italije, Švajcarske, Švedske i koji žive i rade na najvišem životnom standardu bez potrebe da napuštaju svoj rodni grad i svoje porodično okruženje. Mojkovac i Mojkovčani to mogu da ostvare jer to zaslužuju. Mojkovac je moj grad! Mojkovac je grad mojih predaka! Mojkovac će biti i grad moje đece i mojih potomaka

Andrea Raković, predsjednica Inicijativnog Odbora Liberalne partije Crne Gore za Mojkovac

 

LP: Podrška za Montenegro Pride od prvog dana, CG potrebna drugačija atmosfera


Liberalna partija jedina je politička stranka koja od prvog dana podržava otvoreno Montenegro Pride i na najvišem nivou prisustvuje svakoj povorci još od 2013. Tako će biti i ove godine, pa će u subotu na Prajdu učestvovati delegacija najviših predstvanicika i članova LP na čelu sa predsjednikom Andrijom Popovićem. 

Vjerujemo da slobodno društvo može biti samo ono koje svakom građaninu garantuje jednaka prava pred zakonom i drugim građanima bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo, dopadalo se to nekome drugome ili ne. Ne može biti srećno društvo ukoliko svi njegovi članovi nemaju jednake šanse za ličnu sreću i dostojanstvo. Posebno je važno da svi javno pružimo podršku ranjivim kategorijama društva prema kojima postoji velika socjalna distanca, a to su i LGBT osobe, i da pošaljemo poruku da je neprihvatljivo svako nasilje i agresija prema bilo kome, to nije u rukama samovolje i simpatija bilo koga, već zakona i vladavine univerzalnih prava čovjeka.

Crnoj Gori je potrebna drugačija atmosfera, nakon godina kontaminacije javne scene šovinizmom, velikodržavnim nacionalnim tenzijama, klerikalizmom i mržnjom. Ovo je prilika da svjedočimo drugačijoj pojavi na ulicama, proslavi jednakosti, uvažavanja, slobode i slavljenja života i ljubavi među ljudima. U tom smislu, pozivali građane da pozdrave Pride kao i svaki korak koji izvodi društvo iz ludila kleronacionalizma i mržnje. Kao i do sada, pozivamo i najviše državne funkcionere da budi prisutni na ovom događaju i pošalju društvu poruku da su im svi građani jednaki i da poštuju Ustav, zakon i dostojanstvo svakog građanina. 

PR služba LPCG 

Liberalna partija formirala inicijativni odbor za Mojkovac

Shodno statutarnim ovlašćenjima predsjednik Liberalne partije Andrija Popović imenovao je inicijativi odbor LP u Mojkovcu. Odbor predvode mladi liberali Mojkovca, Andrea Raković, Marina Rakočević i Vido Raković.
Inicijativni odbor ima zadatak da u roku od šest mjeseci organizuje Izbornu konvenciju i formira Opštinski odbor LP Mojkovac.

Ovo je veliki uspjeh za liberale koji po prvi put formiraju odbor u ovom gradu na sjeveru Crne Gore potvrđujući uspjeh svoje dosljedne politike. Mojkovac je grad koji je za Crnu Goru podnio velike žrtve kroz istoriju, i u I i u II svjetskom ratu i u savremenom periodu čime je postavio temelje koje zajedno moramo da čuvamo i razvijamo ekonomske i privredne potencijale koje ovaj grad neupitno posjeduje.

PR služba LPCG

LP: Epidemiološke mjere doživjele potpuni krah, besmisao politike Vlade

Iz dana u dan pokazuje se da su epidemiološke mjere Ministarstva zdravlja Vlade Crne Gore doživjele potpuni krah. Broj oboljelih i preminulih građana rapidno raste a informacije sa terena govore da je poštovanje propisanih mjera na veoma niskom nivou. Komplikovane procedure i često neizvodive kontrole dovode u problem nadležne koji kontrolišu ulazak u objekat sa Covid potvrdama. Sve to ostavlja mnogo prostora za različite manipulacije i zloupotrebe pa na kraju najviše ispraštaju građani koji se trude da pošteno sačuvaju i sebe i druge i pridržavaju se svih potrebnih zaštitnih mjera. 

Postavlja se pitanje i za Ministarstvo unutrašnjih poslova da li je uopšte zainteresovano za svoj posao i za kontrolu mjera koje propisuju njihove kolege iz Vlade ili je pak ministra zainteresovan samo za progon učesnika mirnih demonstracija na Cetinju i svih onih koji iskazuju svoju slobodnu i demokratsku volju protiv politike ove Vlade. 

Na kraju krajeva, držanje rekorda u Evropi i svijetu već mjesecima na vrhu lista po broju oboljelih i umrlih, dok Vlada Crne Gore ide okolo po masovnim skupovima bez maski i bez vakcina, daje stravično loš primjer građanima. Tu posebno prednjači premijer Krivokapić koji više od godinu dana odbija da se vakciniše dok revnosno krši sve moguće mjere koje sam propisuje građanima. Rezultate toga ćemo, plašimo se, tek osjetiti u vremenu pred nama.

PR služba LPCG 

LP: Tužilaštvo da odoli političkim pristicima i postupa po zakonu

Hapšenje Nena Kaluđerovića, građanina Cetinja, kojem tužilaštvo na teret stavlja teško krivično djelo terorizma skandalozno je. Koliko je javnost upoznata jedini grijeh ovog čovjeka je što je bio prisutan na demonstracijama protiv nasilja države i represije nad građanima na Cetinju 5. septembra. Posebno je važno naglasiti da je Kaluđerović toga dana pokušavao da smiri tenzije nakon napada policije na građane i molio policiju da ne upotrebljavaju silu i pretjerana sredstva prinude nesrazmjerna realnom izazovu kakav je mirni skup građana. 

Iz svega ovoga javlja se bojazan da je tužilaštvo pod političkim uticajem Vlade Crne Gore koja stalno u javnosti vrši pritisak i prljavu propagandu označavanjem demokratskih demonstracija protiv njihove  politike kao terorizma. Ista ona Vlada koja je vlast preuzela metodama koje zakon zaista prepoznaje gotovo kao terorističke i antisistemske. Pozivamo zato tužilaštvo da odoli eventualnim političkim pristicima i postupa isključivo po zakonu i ustaljenoj pravnoj praksi. 

Masovno okupljanje građana danas na Cetinju usljed revolta ovim potezima nadležnih, uostalom, pokazalo je sta javnost misli o ovakvim obračunima državne sile sa pojedincima.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me