• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Održivi turizam

dubravka 001Liberalna partija u središtu svog programa, odnosno ekonomske razvojne strategije ima održivi turizam visokog nivoa kvaliteta. Zbog toga smo posebno zainteresovani za optimalnu valorizaciju turističkih resursa, uvođenje standarda kvaliteta i potpuno eliminisanje sive ekonomije u turističkoj djelatnosti.  Kompletna vanhotelska izgradnja direktno je suprotna postulatima iz Master plana, pa smatramo da treba  izričito sugerisati potpuno i momentalno zaustavljanje neturističke izgradnje u turističkim mjestima, obezbijediti izradu planova urbanističke sanacije većine primorskih mjesta, a naročito Budve, kojoj prijeti graditeljsko uništenje.

Da bismo postali kvalitetna turistička destinacija mora se  uraditi puno toga,to je naročito vidljivo u špicu ovogodišnje turističke sezone, koja će bez sumnje biti gora od prethodnih. Osnovni razlozi za lošu ovogodišnju  turističku sezonu su što smo jedina država u Regionu bez kilometra izgrađenog autoputa i višegodišnjeg zamajavanja javnosti sa svečanim otvaranjem gradnje kao i dugogodišnjeg spriječavanje ulaska niskobudžetnih avio-kompanija na crnogorsko tržište. Čak je Vlada objavila prije nekoliko mjeseci da će Ryanair od ovog juna iz Crne Gore letjeti za London, Brisel i Milano po cijeni karte od 15 do 20 eura, ali ko se više toga sjeća.

Mora se posebna pažnja posvetiti adekvatnoj urbanističkoj i svojinskoj politici, uključujući i fiskalnu politiku, i time bi se stvorio  regularan i stimulativan prostor za zdrave investicije. Izgradnja bi se prirodno usmjeravala koridorima usvojene razvojne strategije izražene u  Master planu.

Liberalna partija je mišljenja da u sistemu zvaničnog informisanja imamo velikih problema. Nepoznanica su komplementarni smještajni kapaciteti i turistički promet koji se ostvaruje u njima. Tu prije svega mislimo na vikend stanove i kuće za odmor. Neke procjene govore da je zvaničnom statistikom obuhvaćeno svega jedna trećina ovih kapaciteta, što znači da dvije trećine prihoda od komplementarnih kapaciteta ide u sivu zonu, a država ostaje prikraćena za sve fiskalne prihode, uključujući i boravišnu taksu. U sivoj zoni posluju i mnogobrojni privremeni objekti, koji degradiraju našu destinaciju do nivoa vašarišta, zbog čega ih treba eliminisati i zamijeniti kvalitetnom ponudom trajnog karaktera i regulisanog statusa. Smatramo da su održivi razvoj i siva ekonomija dvije važne grupe problema našeg turizma koje limitiraju njegov razvoj. 

 

Potpredsjednica

dr Dubravka Vujičić


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me