• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Podgorica gori dok se v.d. komandira slika i daje izjave


Ovih dana naša Podgorica doživljava seriju požara koji ugrožavaju ljudske živote ali i gutaju imovinu i uništavaju šumu i rastinje a život građana Glavnog grada u ovakvim uslovima visoke zagađenosti vazduha česticama dima i opasnih materija postaje nepodnošljiv. Svjedoci smo da je na terenu nedovoljno vatrogasnih ekipa i da ono malo ljudstva koje možemo zapaziti su na izmaku snage i nadljudskim naporima jure sa jedne na drugu lokaciju kako bi spriječili dalje širenje požara.

Dok podgorički vatrogasci-spasioci ulažu maksimum svojih snaga v.d. komandira se, umjesto da im u skladu sa svojim nadležnostima pruži pomoć, slika i daje izjave. Nije v.d. komandira neiskusan u svom poslu, nego ima dosta požara u „nogama“ ali očigledno da ga je funkcija „zarobila“ i da ne radi ono što je njegov posao. Pri tome ni ne koristi zakonske mogućnosti kojim raspolaže.

Kako drugačije objasniti trenutnu situaciju u podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja nego kao Podgorica gori a v.d. direktora se slika i daje izjave dok mu vatorgasci-spasioci ruše rekorde u gašenju najvećeg broja požara u jedinici vremena. A šta je trebao da uradi v.d. komandira? Pa isto ono što su radili njegovi prethodnici i on sam dok nije bio v.d. komandira. Znači, vrlo prosto, da prvo obezbijedi da se izvrši adekvatna i valjana priprema kamiona za požarnu sezonu, drugo da zaposli električara jer sredstva za rad treba neko i da popravlja i zatim najvažnije da prije početka požarne sezone zaposli sezonce u odgovarajućem broju. Nažalost ništa od toga v.d. komandira nije uradio, iako ne sumnjamo da će sve pokušati da demantuje, jer je ipak on v.d. komandira ali zaposleni njih 99 uključujući i njega znaju istinu a zna je i podgorička pjaca.

Umjesto zapošljavanja sezonaca, barem u broju od prošle godine, kada ih je bilo 25 on se odlučio da „prištedi“, pa neka košta koliko košta i zaposlio je samo 12 sezonaca a ostatak će vjerovatno u decembru.

Upravo zbog njegove štednje danas nema dovoljno vatrogasaca-spacilaca na požarima, a da situacija bude još gora umjesto da postojećim dozvoli da rade prekovremeno u punom iznosu sati koje dozvoljava Zakon o radu v.d. komandira ih ograničava na 24 sata i tako neka gori šta gori i neka košta koliko košta ali on će da prištedi, jer je tako u mogućnosti.

Podgorički vatrogasci više nego profesionalno rade svoj veoma težak posao i minimum koji očekujemo od njihovog komandira i Glavnog grada kao osnvača je da ovim ljudima pruže maksimalnu podršku. Podrške nema i neće je ni biti sve dok na ove pozicije ne dođu odgovorni ljudi koje će biti izabrani u skladu sa zakonom. Ovome u prilog ide i podatak da je bivši komandir dobio sudski spor i da će ga neko morati vratiti na posao ili će biti dodatnih zakonskih sankcija za Glavni grad.

dr Jovan Rabrenović,


Predśednik Odbora Glavnog grada Podgorica Liberalne partije 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me