• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Evropski savez - Bećirović: Crna Gora i Bosna i Hercegovina ključne za stabilnost Zapadnog Balkana

Lideri Evropskog saveza, Ivan Vujović, Damir Šehović i Vatroslav Belan borave u Bosni i Hercegovini u susret komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kojoj će prisustvovati u četvrtak, 11. jula. 

Prvog dana boravka dobrodošlicu im je tokom susreta u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine iskazao predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović.

Bećirović je Vujoviću, Šehoviću i Belanu zahvalio na odluci da odmah nakon formiranja Saveza učestvuju na komemoraciji u Srebrenici i što su upravo Bosnu i Hercegovinu odabrali za prvu destinaciju u regionu u kojoj će predstaviti novu progresivnu evropsku platformu na političkoj sceni Crne Gore. 

Tokom razgovora obostrano je konstatovano da stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odbrane njihove nezavisnosti i suvereniteta i očuvanja koncepta multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih društava koje imaju zajednički cilj – članstvo u EU.

Sagovornici su zaključili da će samo snažnom saradnjom i regionalnim savezništvom progresivnih, građanskih, istinski evropskih organizacija  Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dvije stare i prijateljske države, biti sačuvane  i pridružene evropskoj porodici država. 

Na toj liniji Bećirović je pozdravio formiranje Evropskog saveza kao dobar primjer sinergije dokazanih građanskih, antiratnih, reformskih i proevropkih partija.

Vujović, Šehović i Belan su poručili Bećiroviću da će Bosna i Hercegovina u Evropskom savezu uvijek imati pouzadnog prijatelja i bespogovornog zagovornika njene cjelovitosti i suvereniteta. Saopštili su da Crna Gora hitno mora dobiti novu Vladu i parlamentarnu većinu koje neće po diktatu Andrije Mandića entitete BiH predstavljati kao države i koje neće biti na liniji politka Milorada Dodika. 

Nova proevropska Vlada Crne Gore u kojoj će zasigurno biti Evropski savez vrlo brzo će izgladiti odnose sa Bosnom i Hercegovinom i vratiti ih na partnerski i prijateljski nivo na kojem se neće stvarati okolnosti za upućivanje protestnih nota, već za razmjenu iskustava i međusobnu pomoć na evropskom putu, zaključili su lideri Saveza. 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me