• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Šainović: Besmisleni amandmani Vlade na Rezoluciju o Srebrenicu iskaz lojalnosti Vučićevim strateškim ciljevima

Besmisleni amandmani koje Vlada Crne Gore želi podnijeti na Rezoluciju UN “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995” samo služe Vladi da po strateškim pitanjima na Zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost Aleksandru Vučiću. Da predsjednik Srbije upravlja strateškim procesima u Crnoj Gori i da je naša Vlada samo pion na njegovoj šahovskoj tabli u partiji kreiranja srpskog sveta na Zapadnom Balkanu već je postalo dosadno dokazivati. Ko je želio da vidi to do sada je zaista imao priliku. Ko „ne vidi” ili nema talenta i znanja za bavljenje poltikom i diplomatijom ili nema dobre namjere u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana. 

Imajući u vidu predloženi tekst Rezolucije i njen cilj nećemo gubiti vrijeme na dokazivanje apsolutne besmislenosti amandmana naše Vlade. Obrazloženje za njihovo podnošenje, a koje  su prenijeli mediji je dodatno tragično. Naime, navodi se da je cilj „postizanje što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu”. Sjajno! Samo da vidimo ko zbog ove Rezolucije kvari odnose u regionu i ko je podigao političke napetosti. 
Ko je pokvario odnose i podigao napetosti zato što mu recimo smeta da se 11. jul uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici? 
Ko je ljut što se Rezolucijom osuđujuju svi postupci kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova? 


Kome na Zapadnom Balkanu smeta i zbog toga podstiče napetosti zato što se u Rezoluciji ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi? 

Dalje, pozivaju se države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida i poštuju relevantne odluke Međunarodnog suda pravde. Ko zbog ovoga može biti napet i ljut  i onda izmišlja i svom narodu podmeće teze koje nisu ni u sadržaju ni u cilju Rezolucije? 

Obrazloženje naše vučićevske Vlade je u potpunosti na tragu „argumenata” zvaničnog Beograda koji u cilju rušenja Rezolucije ubjeđuju članice UN da će ona uticati na podizanje napetosti u regionu. Samo ne kažu ko će napetosti podići? Sigurno neće Majke Srebrenice. 

Suština ovih amandmana je ista kao i kod famozne podvale tzv. avgustovaca o „pomirenju” u Crnoj Gori, koja za cilj ima relativizaciju klerofašističkih ideologija i stvaranje uslova za njihovo prihvatanje u društvu. To što je neko nervozan što Rezolucija poziva na odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti o genocidu u Srebrenici, je razlog više da se ona usvoji, a ne da im se povlađuje od straha da će vam srušiti „proevropsku” Vladu i do kraja ogoliti da su vas samo izabrali za upravljanje kao lutkom na koncu.

Esad Šainović,

Generalni sekretar LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me