• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Marković: U utorak ispred Ustavnog suda mirni protest, godinu dana ćute na kršenje Ustava u Nikšiću

Ustavnom sudu Crne Gore predala sam inicijativu o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan. Inicijativu za razmatranje i ukidanje tog neustavnog člana sam predala 9. maj 2023. Zatražila sam prije mjesec dana urgenciju po ovom pitanju, ali do danas nijesam od te institucije nikakav odgovor dobila. Postalo je čudno ćutanje ove institucije.

Obilježavanje 12. maja u Nikšiću već je najavljeno od strane lokalne samouprave i to događajima u kojima se vjerske zajednice ponašaju kao da su dio državnih institucija, a Ustavom Crne Gore one su odvojene od države i ne smiju se miješati u rad državnih organa. Zloupotreba je službenog položaja kada čelnici opštine Nikšić uvode Crkvu Srbije u institucije sistema, a Ustavni sud kome sam predala urgenciju povodom Statuta Opštine Nikšić i slave grada prije mjesec dana ne daje nikakav odgovor na moj zahtjev. Čini se kao da namjerno žele izbjeći donošenje tako važne odluke. Time se direktno urušava ustavni poredak Crne Gore i daje primat Crkvi Srbije da radi šta joj je volja.

Zato je motiv da svoju borbu protiv urušavanja seklularne države nastavim radikalnije i zato najavljujem mirni građanski protest ispred Ustavnog suda u utorak 15. aprila u podne. Pozivam da nam se pridruže prije svega svoje nikšićanke i nikšićane, pa zatim i sve slobodne građane Crne Gore koji žele da se odupru ovom zlu koje je puštilo korjenje duboko, svuda, pa i u institucije sistema, posebno ovako važnu kakav je Ustavni sud, da mi se pridruže.

Pozivam svoje kolege odbornike u lokalnom parlamentu koji su glasali protiv ovog Statuta, pa i one koji nijesu ako su naknadno shvatili da se krši Ustav, zatim sve suverenističke partije, NVO, građanske aktiviste, intelektualce, pojednice koji zdušno podržavaju brzi ulazak Crne Gore u EU, FKCJ, Maticu crnogorsku, Pen Centar, novinare i sve druge koji su od ,,oslobođenja" 30. avgusta na braniku rušenja Ustava Crne Gore, da nam se pridruže.

Podsjećam, lokalni organ vlasti u Nikšiću direktno je prekoračio granice svojih ovlašćenja jer je ovakvim Statutom drugačije uredio već Ustavom utvrđeni sekularni karakter države Crne Gore. To što neki pojedinci ne poštuju zakone i Ustav Crne Gore i zloupotrebljavaju službeni položaj je pitanje za VDT, jer ovako se sa slavom grada urušava Ustav Crne Gore i diskriminiše veliki broj građana Nikšića.

Da mi živimo u pravnoj državi, prvi koji je trebao odmah prije donošenja Statuta da reaguje je Ombudsman koji je iako sam ga pozvala na hitnu reakciju, u svom stilu otćutao kao i sve važno što je bilo goruće za Crnu Goru, a ticalo se vlasti koju on nikako da iskritikje. Trebao je da se oglasi povodom usvajanja izmjena Statuta SO NK i VDT kojeg i sada pozivam da reaguje, jer ovim se urušava Ustav sekularne države. Takođe ovim putem pozivam EU i SAD da prekinu razgovore sa predsjednikom Skupštine Mandićem i da na taj način iskažu neslaganje sa ovakvim potezima koji za krajnji cilj imaju sprječavanje Crne Gore da brzo uđe u EU. Mandić njima govori o integracijama Crne Gore u EU, a sve po dubini radi suprotno, to se vidi iz priloženog.

Brine me, veoma, tihovanje Ustavnog suda, a datum obilježavanja slave grada tako blizu. Opština slavi njega, ruske Romanove, ali se ne śeća proslave nezavisnosti Crne Gore i najsvetijeg nam dana 21. maja. Ovim putem pozivam Ustavni sud da se nikako ne ogluše o odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje glase:

,,Sloboda mišljenja, savjesti i veroispovijesti, zaštićena je članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima i predstavlja jedan od temeljnih stubova ,,demokratskog drustva" u smislu Konvencije.

Ta sloboda podrazumijeva, konkretno i slobodu pristupanja ili nepristupanja nekoj religiji i slobodu njenog praktikovanja ili neoraktikovanja.

To govori da negativni aspekt slobode ispoljavanja vjere znači takođe da pojedinac ne može da bude primoravan da objelodani svoju vjersku pripadnost, takođe ne smije biti primoran da usvoji neki način ponašanja iz kog bi se moglo zaključiti da on ima ili nema takva uvjerenja.

Podsjećam da je o ovoj istoj stvari, odlučivao Ustavni sud kada je oborio statutom proglašenu slavu grada Herceg Novog.

Smatram da je Ustavni sud već davno trebao da donese Odluku jer u ovom predmetu sve je jasno. Isto tako zabrinjava me ono što je predsjednik Opštine Nikšić lično meni rekao kada sam najavila tužbu US, а to je da mi to neće proći. Mislim da ovim potvrđuju da su sudije Ustavnog suda birane po političkoj pripadnosti, pa sada vlast i u tome ima umiješane prste, pa se čist slučaj rušenja Ustava Crne Gore ne rješava upravo jer je to volja vlasti, a u US na djelu čista partitokratija.

To ne smijemo dozvoliti jer na udaru je Crna Gora već pune tri godine. To su pokušali i sa produženjem mandata sudiji Gogiću u US, tražeći da mu se omogući da ide u ponziju sa 40 godina i time pokazali kome je to u interesu, a to je naravno Mandiću.

Okupimo se i oduprimo ovom bezakonju.

Utorak, Podgorica, podne, ispred Ustavnog suda svi koji poštujete Ustav države Crne Gore!

Jelena Marković

Potpredsjednica Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me