• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Smanjenje marži na 43 artikla do kraja maja mazanje očiju građanima, potrebne sistemske mjere

Plan Vlade da se kroz smanjenje marži na 43 proizvoda bori protiv inflacije, sve većih poskupljenja i pada životnog standarda građana, ništa je drugo nego nastavak neodgovorne politike populizma i mazanja očiju javnosti. Dakle nije u pitanju 500 artikala kako to premijer pokušava da izmanipuliše građane u već ustaljenom maniru. U prilog tome govori i činjenica da su ova smanjenja oročena do početka turističke sezone, odnosno do kraja maja.

Liberali su upozorili Vladu da će ovakve jednokratne i nesistemske mjere samo dodatno zakomplikovati ekonomske prilike. Ovakva nametnuta kontrola marži samo će povećati cijen ostalih proizvoda i optereti građane, osim toga, nakon isteka ograničenja marži u ljetnoj sezoni, za očekivati je da sve cijene budu značajno povećane pa je konačni rezultat sve prazniji džep građana.

Sve dok se Vlada protiv inflacije i ekonomske krize bori populističkim mjerama "od danas do sjutra" a ne bude sistemska i strukturalna rješenja, ne možemo očekivati ekonomski rast ni rast standarda. Upozorili smo da su slične mjere u država regiona neslavno završile i samo ugrozile male privrednike. Liberali se umjesto za restikcije zalažu za podsticajne mjere i razvoj.

Umjesto krpljenja ekonomskih rupa, Crnoj Gori je potreban novi ekonomski zamah kroz jačanje domaće privrede dodatnim olakšicama i podsticajima. LP je setom podsticajnih mjera koje smo predložili Vladi predviđela niz podsticaja za domaće privrednike, poljoprivrednike i druge proizvođače da plasiraju crnogorske proizvode, uvežu i jačaju svoje kapacitete, osnaže cirkularnu ekonomiju u državi i na taj način imaćemo smanjenje cijena i njihovu stabilnost bez potrebe za restikcijama.

 

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me