• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Progon slobodnih medija sve više uzima maha, “oslobodioci” ne trpe drugačije mišljenje

Predsjednik Opštine Nikšić Kovačević ozbiljno se bori da očuva svoje mjesto na listi istaknutih šovinista i nacionalista Crne Gore, đe se davno upisao. Nažalost, lošim pristupom tužilaštva koje sva nepočinstva Kovačevića i ideoloških drugova ocjenjuje kao prihvatljiva, isti su se ohrabrili pa osim najprizemnijih uvreda koje unose u javni prostor, počeli su i krivičnim prijavama da progone druge i drugačije.

Progon slobodnih medija sve više uzima maha u Crnoj Gori, gotovo da nema nezavisnog medija koji ne podržava politiku vladajuće većine a da nije bio meta različitih udaraca, tužbi i javnog linča, jer “oslobodioci” očigledno ne trpe drugačije mišljenje a posebno ne ogledalo koje im se stavlja pred lice. Zato svjedočimo stalnim pokušajima zastrašivanja, pritisaka i javnog linča, koji sad poprima i institucionalni oblik.

Žrtva je ovoga puta “Pobjeda” i njen urednik Đuranović, čije se javne kritike u analitičkim člancima ocjenjuju kao podstrijekavanja protiv ličnosti Kovačevića. Oduševljava ažurnost tužilaštva koje je istog časa sprovelo postupak, u neđelju popodne “privelo” Đuranovića i procesuiralo Kovačevićeve prijave.

Podsjećamo da se trenutno sudi i profesoru Bobanu Batrićeviću zbog kolumne na portalu Antena M, u kojoj je pisao o ulozi SPC, da je nedavno u Herceg Novom “spaljen” Andrej Nikolaidis, takođe zbog kritika društvene stvarnosti. Apelujemo zato na tužilaštvo da se ozbiljno pozabavi očuvanjem temeljnih ljudskih prava i odoli pritiscima, civilni sektor ali i međunarodne organizacije da posebnu pažnju obrate na stanje ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori te na stalne pokušaje ekstremističkih i nacionalističkih krugova da se ona ograniče kroz zastrašivanje i prijetnje svakom ko misli drugačije.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me