• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić o PISA tesiranju: Nije iznenađenje da su nam đaci u dnu Evrope kada su oni koji ih obrazuju šampioni zatvorenog uma i nazadovanja

 

Stanje prosvete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori veoma je zabrinjavajuće, još više zabrinjava činjenica da nadležne to mnogo ne uzbuđuje niti se bilo ko bavi strategijom unaprijeđenja ove oblasti. Obrazovni sistem temelj je budućeg razvoja i napretka svakog društva, pa ako je sudeći po stanju u crnoorskoj prosveti, čeka nas mukotrpan rad i neizvjesna sjutrašnjica u kojoj ćemo kaskati za svijetom.

 

Crna Gora je na PISA međunarodnom testiranju u oblasti obrazovanja, koje je sprovedeno 2022. godine u 63 škole ostvarila najgore rezultate u posljednjoj deceniji, daleko ispod prosjeka , na samom začelju Evrope.

 

Umjesto da se Vlada, nadležno ministarstvo, Univerzitet i druge institucije ozbiljno pozabave strategijom razvoja i unaprijeđenja crnogorske prosvete, posljednje četiri godine svjedočili smo samo sistemskom uništavanju obrazovnih institucija. Podsjećam na partijsku “sječu” svih rukovodilaca obrazovnih institucija, imenovanje sveštenika u Odbor Univerziteta ali i stotine hiljada eura koje je Vlada usula u privatne vjerske škole, a ni dan danas se ne zna đe je taj novac građana završio. 

 

Istovremeno se vodi agresivna kampanja za uvođenje vjerske nastave u redovno školstvo, dok nastavnici nastavljaju da zloupotrebljavaju i indoktriniraju đake kao religijske fanatike i ekstremiste, promovišuči mračnjačku dogmu umjesto naučnih principa. Pa zato možda i nije iznenađenje da su naši đaci u samom dnu svijeta po znanju iz matematike, čitanja, inovacija i uopšte naučnih disciplina i kritičkog promišljanja svijeta, jer su oni koji treba da ih obrazuju šampioni zatvorenog uma, iracionalnog i nazadovanja.

 

Nasušna potreba Crne Gore je promocija zdravog kritičkog mišljenja, otvoren um najmlađih koji treba da se takmiče sa vršnjacima iz svijeta u otkrivanju novih znanja i vještina a ne u nacionalnom folkloru. Mladi ljudi, najkvalitetniji kadrovi, napuštaju Crnu u prvom redu upravo zbog naopakog sistema vrijednosti i osjećaja nesigurnosti u ovakvom sistemu, a to je temlje i dugoročnog ekonomskog propadanja. 

 

To je slika posrnuća jednog društva, a temelje koje postavimo danas sa najmlađim generacijama, dočekaće crnogorsko društvo i državu u narednim decenijama. Postavlja se pitanje, kakvu to budućnost ostavljamo Crnoj Gori te kako se nadati perspektivi budućeg razvoja i boljeg kvaliteta života sa onim što se nameće kao vrhunska vrijednost a čije rezultate pokazuju upravo PISA testiranja.

 

Ammar Borančić, potpredśednik Liberalne partije 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me