• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Belan u Briselu: Ako EU želi novi momentum i CG u EU, onda nam ne trebaju "trojanski konji" u Vladi

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan učestvovao je na Okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu u Briselu, koji je organizovala liberalna grupacija Renew Europe.

Evropski liberalni parlamentarci su istakli da proširenje EU na Zapadni Balkan mora biti na vrhu agende. Liberali su najglasnija grupacija u Evropskom parlamentu po tom pitanju. Iako je postojao strah da će EU fokusiranjem na Ukrajinu i Moldaviju „zaboraviti na Zapadni Balkan”, parlamentarci uvjeravaju da najnoviji paket proširenja, zajedno sa „Planom rasta” vrijednim 6 milijardi eura, potvrđuje da se u Briselu kreirao novi momentum koji Zapadni Balkan mora iskoristiti.

Liberali su izrazili nadu da će nakon izbora za Evropski parlament sljedeće godine biti izabran novi komesar za proširenje, koji će za razliku od Olivera Varheljija istinski raditi u korist ideje o proširenju, zajedno sa parlamentarcima EU, a ne protiv njih i protiv interesa zemalja Zapadnog Balkana.

Govorilo se o potrebi da se podvuče linija i da se više ne gubi vrijeme na diskusije čija je krivica veća zbog zastoja u pregovaračkom procesu, EU ili kandidata za članstvo, već da „obje strane” sada preuzmu svoj dio obaveza i odgovornosti i bez odugovlačenja posvećeno rade na ispunjenju zadataka. U nekoliko navrata je istaknuto da bez napretka u poljima 23 i 24 pregovarački proces ne može ići dalje.

Otvoreno se razgovaralo o nesuglasicama i međusobnim nerazumjevanjima u pregovaračkom procesu, pa i o frustracijama zbog zastoja i različitom viđenju uzroka. Posebna pažnja u izlaganjima  je data malignom ruskom uticaju. Renew Europe ističe da Evropa sada treba prave i posvećene partnere, „one koji nisu trojanski konji”.

Na tu temu, u okviru panela „Geopolitika, bezbjednost, vladavina prava” Vatroslav Belan je kazao da liberalne i istinski proevropske glasače, partije i organizacije u Crnoj Gori demotiviše kada iz Evropske komisije stignu poruke o „radosti zbog buduće saradnje” sa vladom u kojoj će 40% mjesta po dubini dobiti proruska koalicija i u kojoj je već za godinu dana predviđena rekonstrukcija koja će toj koaliciji obezbjediti ministarska mjesta. „Ako je kreiran novi momentum, ako ne želimo više trojanske konje, onda ipak moramo promjenti i diplomatski riječnik i diplomatske poruke, odnosno i riječnik i poruke moraju biti manje diplomatski, inače zbunjujemo proevropske birače, one koji istinski vjeruju u evropske i evroatlanstke vrijednosti”, kazao je Belan.

Tokom događaja predstavljena je i analiza Evropskog liberalnog foruma o integracionom procesu Crne Gore i Ukrajine i novom pristupu proširenja. Učesnici Okruglog stola su posjetili sjedište ALDE, Saveza liberala i demokrata Evrope, i njihov štab za izbore sljedeće godine. Događaj je završen večerom sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, koji je prezentovao tok pregovora Srbije i Kosova u posljednih godinu dana i dao osvrt na novi paket proširenja i „Plan rasta” za Zapadni Balkan.  

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me