• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Mladi u Crnoj Gori potpuno zapostavljeni, država bez strategije samo tjera mlade


Međunarodni dan mladih u Crnoj Gori, koji se obilježava danas, nije i ne može biti povod za slavlje već za ozbiljno razmišljanje o položaju mladih u državi. Mladi su već dugo potpuno zapostavljena kategorija u Crnoj Gori, bez ikakve nada da će država strateški pristupiti stvaranju uslova za poboljšanje kvaliteta života mladih, prije svega i oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture ali i opšteg stanja u društvu koje ne nudi perspektivu mladima.


Radikalizacija društva, gušenje slobode misli i govora, klerikalizacija, sve veća izolacija od EU i evropskog sistema vrijednosti i tržišta rada i obrazovanja, tjeraju mlade iz Crne Gore u kojoj ne vide način da razvijaju svoje kapacitete, kreativnost, ličnost i dokažu se kao najveći potencijal i bogatstvo jednog društva.

Dodatno, ekonomski položaj mladih je nezavidan, pa je stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori mnogostruko veća u odnosu na opštu stopu nezaposlenosti, čak 29% u prvom kvartalu ove godine. U atmosferi potpunog ekonomskog i finansijskog haosa i izvjesnog sloma, mladi sve više napuštaju državu i svoje potencijale ostvaruju u drugim državama. Da ne govorimo o obrazovnom sistemu, a naročito Univerzitetu Crne Gore na čelu sa rektorom Božovićem koji je jedan od glavnih inspiratora urušavanja sistema vrijednosti, institucija i kreiranja ambijenta radikalizma, lažnih vijesti i smutnje u društvu. Takav sistem umjesto da stvara najbolje i razvija izuzetnost, promoviše mediokritet, laž i manipulaciju kao vrijednost.

Ukupna situacija koja muči Crnu Goru već godinama, učinila je institucije potpuno slijepe i nezainteresovane za položaj mladih ljudi i prepustila ih same sebi, pa tako najveći resurs Crne Gore umjesto jasne razvojne strategije, podrške i kreiranja novih šansi, od svoje države može da očekuje samo crveni karton ili kartu u jednom smjeru.

Mladi Liberali Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me