• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Sezone nema, a kad će je biti niko ne zna


Da li je već kraj jula takav da se može proglasiti krah ovogodišnje turističke sezone i početi tražiti odgovorni za ovako loše stanje u glavnoj i najjačoj strateškoj privrednoj grani Crne Gore? Nažalost, prolazno vrijeme, koristeći sportski sleng, je takvo da se jedino možemo nadati da se u sudijskom dodatku ostvari neki bolji rezultat. Zalud i sportski rječnik i velika očekivanja od naših turističkih uzdanica ali stanje na semaforu jasno pokazuje da nema rezultata koji nas vodi u sljedeće kolo. To bi bila analiza dosadašnje i očekivane sezone sa sportskog stanovišta a kako je to kada se zađe po terenu i obiđu plaže i restorani širom primorja ali i kontinentalnog i sjevernog dijela države zaključak je jasan fali nam puno više turista nego što je za jednu državu, koja računa da živi od turizma barem jedan dio godine, prihvatljivo i što može da istrpi.

Poslije nekoliko loših godina uzrokovanih korona krizom sada je došla godina puna očekivanja i nadanja, jer od ove sezone se očekivalo da zakrpi rupe na probušenoj budžetskoj vreći iz koje na sve strane curi. Sezona je podbacila i šta ćemo sad? Ako slušamo stavove, za sada još uvijek legitimne Vlade, odgovor je u temeljnom ugovoru koji pojedini centri moći uz dozu inostranosti uporno guraju našim građanima u oči kako ne bi viđeli stvarne i realne probleme sa kojim se susrijeću i od kojih se živi. Građani traže da im se omoguće uslovi da danas žive bolje i da imaju status koji odgovara njihovim potrebama. Građanima treba bolje danas a ne obećanje o boljem sjutra ili preksjutra ili boljoj nekoj godini za desetak ili dvadeset godina. Ovu godinu je pojela loša priprema tekuće sezone, katastrofalna kadrovska politika na ključnim mjestima institucija koje imaju samo jednu obavezu da planiraju i strateški rade na realizaciji planiranog, zatim već poslovično nesposobna izvršna vlast koja se u čestim promjenam ministara zaboravila šta joj je posao. 

Za razloge ovako loše sezone uzroke možemo tražiti i nabrajati vjerovatno do naredne sjednice Vlade i ne bi sve pobrojali i sigurno bi neke preskočili. Crna Gora mora napokon da se odluči šta joj je važnije da li turizam koji vode stručnjaci i dokazani praktičari ili će to biti trajno predato u ruke političara i amatera koje uvozimo. Ova druga kategorija se pokazuje kao nesposobna da menadžeriše našim najvećim privrednim resursom od čijeg rezulata živi velik dio države a ostatak kroz indirektne povezanosti obezbjeđuje egzistenciju za svoje porodice. Ako nam kao reper posluže medijski natpisi i antikampanja iz susjedne držaave mi smo kako oni kažu „pukli“ a opet kažu da smo to zaslužili jer imamo sve što njih navodno ćera sa našeg mora a nedostaje nam svega što oni traže. U svim tim porukama koje nam stižu kao dio organizovane kampanje ipak trebamo potražiti i one racionalne i korisne koji nam mogu dati bolje viđenje naše turističke situacije i opadajuće sezone. I poslije ove sezone se živi i radi i opet će doći neke sezona pa ćemo čitati kako je za sve kriv rat u Ukrajini ili nekoj drugoj napadnutoj državi ili kako je ekonomska kriza u svijetu pa i kod nas ne može biti ništa bolje jer inflacija hara cijelim svijetom i ruši sve ekonomske modele. 

Mi opet ovđe dolazimo do glavnog problema ili barem jednog od primarnih problema a to su naše stare boljke sezonalnosti i čekanja da se turisti sami sjete da postojima pa da nahrupe na naša plaža koje kao po običaju polovinom ljeta izgledaju kao gradilišta prekrivena najlonom kojim caruju jednostavne ugostiteljske usluge i roštilji, buka, nerealne cijene itd. Dok druge okolne države bilježe sjajnu sezonu i sa radošću saopštavaju najnovije rezultate dolaska stranih gostiju kod nas se samo mogu čuti žalopojke i prozivke krivaca a bez ikakve namjere da se neki menadžeri i menadžerke NTO ministarstva i lokalnih TO smjene i napokon dovedu stvarni poznavaoci turističke djelatnosti koji će barem za narednih pet godina imati jasnu viziju kako ćemo se turistički pozicionirati i pripemati sezone koje nam dolaze.

 Čekajući novo zaduženje koje će pokrpiti rupe u javnim finansijama i omogućiti da i jesen provedemo u iracionalnim svađama i podjelama zaboravićemo na pripremu sljedeće turističke sezone, strateški osmišljene promocije države, izbor emitivnih tržišta koja neće imati prisutne oscilacije u broju posjeta. I tako u krug svake sljedeće godine sve dok ne odlučimo da političke diletante pošaljemo u istoriju i posvetimo se složno budućnosti ove lijepe države.

Jovan Rabrenović, član Predsjedništva Liberalne partije 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me