• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Oprezno sa “Open Balkan”, Crna Gora ne smije žrtvovati svoju EU budućnost

Crna Gora mora biti veoma oprezna sa idejom uključivanja u projekat “Open Balkan”. Kao država koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i zatvorila nekoliko veoma važnih poglavlja, i ima jasnu evropsku perspektivu, Crna Gora ne smije dovesti u pitanje ili čak žrtvovati svoju EU budućnost.

Sami koncept ovog projekta kao ideja nije nužno loš, međutim, postavlja se realna sumnja koja se izražava čak i sa najviših adresa EU da je ovo samo pokušaj “utješne nagrade” za države Zapadnog Balkana kao zamjena za punopravno članstvo u EU.

Osim toga, ono što ovaj ugovor obezbjeđuje državama potpisnicama, Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, sigurno jeste iskorak za te države, međutim Crna Gora u velikoj mjeri već uživa sva ta prava i olakšice kroz bilateralne ugovore sa svim tim zemljama. Naime, naši građani mogu putovati sa ličnom kartom u sve države regiona, Crna Gora nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima i u vrlo je dobrim odnosima sa svim državama.

Postavlja se pitanje koliko bi Crna Gora mogla da ostane imuna na političke uticaje, koji su uvijek dominantniji nad ekonomskim, od strane jasno proruskog Beograda i njegovih većih pokrovitelja iz Moskve ili drugih centara moći? Imajući na umu velikodržavnu i agresivnu nacionalističku agendu zvaničnog Beograda koja, ionako, svako malo pokušava da destabilizuje politike prilike u Crnoj Gori i otvoreno se miješa u političke procese, realna je opasnost od tihe asimilacije Crne Gore u takvom aranžmanu.

Vrlo je malo informacija ili pozitivnih pokazatelja za Crnu Goru u ovom projektu, pa čak zadnja istraživanja govore da gotovo polovina građana nije uopšte informisana o “Open Balkan” inicijativi. Čini se da je, za sada, ovaj projekat više marketinška inicijativa ambicija rukovodstva Srbije koje pokušava da se nametne kao važan faktor usljed svojeg nepovoljnog međunarodnog položaja i snažnih ruskih uticaja, a Crna Gora sigurno ne treba da bude dio takvih procesa i zamagljivanja jasne evropske perspektive regiona i svojih građana.

Esad Šainović,

Generalni sekretar LPCG

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me