• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Popović: Veleizdajnički Temeljni ugovor sa SPC neće proći

                                                     


Odlazeća Vlada čiji Premijer je i sam priznao da neće dočekati polovinu februara na tom mjestu, prema našim saznanjima, pokušaće da obavi svoje prljave zadatke što hitnije. Krivokapić namjerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i bez ikakvog legitmiteta i podrške kako u svojoj Vladi tako i u Skupštini. Smatraćemo takav čin veleizdajom nacionalnih interesa Crne Gore sa teškim krivičnim posljedicama za koji će njegovi vinovnici morati da odgovaraju. Naročito nakon skorog gubitka funkcinalnog imuniteta  koji odlazeći Premijer i njegovi saradnici uživaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka.

Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito doživotno davanje imuniteta svještenicima kao poslanicima I ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija.

Upozoravamo premijera Krivokapića, da on lično i ono što je ostalo od njegove Vlade, nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo što u ime države Crne Gore, naročito ne ovakav akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama. Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nijesu vječni, a krivična dijela ne zastarijevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa.


Predsjednik i poslanik LP

Andrija Popović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me