• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Eskalacija šovinizma pod ovom vlašću, hitno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija

 

Svjedoci smo da se u Crnoj Gori skoro svakodnevno dešavaju ekscesi koji su isključivo proizvod nacionalne, vjerske i etničke netrpeljivosti i da se u tim situacijama često ističu različiti oblici nacionalističkih ili neofašističkih simbola. O samim događajima i njihovim vinovnicima ne treba trošiti puno riječi jer je cjelokupnoj javnosti poznato iz kojih sfera društava potiču i kojim strukturama političkog djelovanja pripadaju. Ono što je za nas u Liberalnoj partiji zabrinjavajuće i što teško možemo prihvatiti je da u crnogorskoj vladajućoj eliti ne postoji minimum spremnosti da ovakvo ponašanje bude sankcionisano i prije svega spriječeno. Post factum djelovanje i retoričke ali ne i suštinske osude počinilaca a sve bez navođenja potencijalnih insipratora ili nalogodavaca je premalo i nedovoljno za stabilizaciju društva koje je teško pogođeno raznim vrstama podjela. O tome najslikovitije govori i posljednji slučaj napada na aktivistkinju za ljudska prava i prava žena u Pljevljima, Sabinu Talović, od strane lica koje je prepoznati i osvjedočeni pripadnik četničke, klerikalne, ideologije bliske ovoj vlasti. Umjesto snažne osude mi čujemo samo muk. 

Liberalna partija Crne Gore je još početkom oktobra 2020. godine predala u skupštinsku proceduru Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima. Predloženim zakonom, zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Dovoljan pokazatelj stanja u kojem se nalaze strukture zakonodavne i izvršne vlasti je upravo činjenica da prijedlog Zakona nikada nije ni stigao na razmatranje na plenumu, jer kao što je to poznato glasovima većine nije ni uvršten u dnevni red skupštinskog zasijedanja.

Liberali su tokom svoje tekuće diplomatske aktivnosti i u razgovorima sa ambasadorima država članica EU iznijeli postojeći problem nespremnosti dijela poslanika da se navedeni zakon uvrsti u dnevni red i da bude usvojen. Na predloženi tekst Zakona smo dobili bezrezervnu podršku sagovornika i izražena je spremnost da po potrebi ulože svoj autoritet i pomognu u procesu demokratskog razvoja Crne Gore i prihvatanju osnovnih postulate ljudskih i građanskih prava koje ovaj zakon sa sobom nosi.

Zbog sveukupnih političkih ali i nacionalnih previranja koja su u prethodnom periodu dodatno zahvatila crnogorsko društvo i koja su naglašeno dramatizovala ionako narušen suživot, te zbog svakodnevnih pokušaja relativizacije antifašizma i revizije prošlosti, Liberalna partija će inicirati ponovnu skupštinsku aktuelizaciju zakonskog teksta. Prije toga ćemo obaviti konsultacije sa ostalim opozicionim partijama kako bi ponovno stavljanje u proceduru zakona bio plod zajedničkog djelovanja i usaglašenosti svih opozicionih poslanika i kako bi bila poslata jasna poruka da fašizam nema svoje mjesto u Crnoj Gori.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me