• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Izvještaj EK jasno pokazuje krajnji cilj vlasti, isključenje CG iz svih savremenih tokova

 

Porazni rezultati Vlade i Skupštine Crne Gore koji su kritikovani u Izvještaju paketa proširenja Evropske komisije o Crnoj Gori diskvalifikovali su politiku zvaničnih predstavnika vlasti Crne Gore i ukazali na njen retrogradan status. 

Crnogorska spoljna i unutrašnja politika ali i njena nejaka diplomatija doživjele su klasičan nokaut u prvoj rundi. Ono na šta smo svi u opoziciji upozoravali i zbog čega smo krajnje dobronamjerno kritikovali vlast pokazalo se kao glavna zamjerka i nedostatak aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti. Neprimjerene izmjene i prilagođavanje zakona oskudnim kvalifikacijama svojih kadrova koji su pledirali na najveće izvršne funkcije, prepoznali su i u Evropskoj komisiji i negativno ih ocijenili. Nažalost ono što je još poraznije za sve građane je to što se kao tačno pokazalo da je vlada odustala od daljeg puta ka EU i integracije Crne Gore u zajednicu najrazvijenih država svijeta. Na to da su vlada i aktuelna većina odustali od evropskog puta mi u Liberalnoj partiji ukazivali smo još u prvom kvartalu ove godine, jer je bilo evidentno da se ni jedna obaveza iz pregovaračkih poglavlja ne ispunjava niti postoje oformljena pregovaračka tijela. 

Tužno je danas poslije skoro godinu dana od formiranja nove zakonodavne vlasti konstatovati da Skupština Crne Gore u novom mandatu nije donijela ni jedan jedini član, a kamo li zakon reformskog karaktera te da skoro riplijevski zvuči da su poslanici tog doma uspjeli da za više od dvanaest mjeseci izmijene svega stotinjak članova postojećih zakonskih rješenja kako bi obezbijedili nesmetanu prolaznost za svoje partijske aktiviste do visokih državnih pozicija. Crna Gora je danas kompromitovana, poražena i diskreditivana jer svi njeni decenijski napori da postane dio EU i sav trud i resurski koji su potrošeni na ostvarivanju te ideje su raspršeni u samo godinu dana nove vlade i njenih eksperata. 

Liberalna partija poziva sve politčke subjekte kojim je istinski stalo do Crne Gore da hitno koliko je danas pokrenu postupak opoziva trenutne vlade i skupštinske većine da se izvrši prekompozicija snaga u cilju objedinjavanja svih građanskih i demokratskih partija kako bi formirali novu vladu i proevropsku skupštinsku većinu. Poslije ovakog izvještaja Evropske komisije kome još može biti nejasno šta je krajnji cilj trenutne političke većine i šta je njen krajnji naum nego da isključe Crnu Goru iz svih tokova progresa i napretka kojem teže sve države svijeta. Zar treba da dozvolimo da nam budućnost bude u povratku na srednjevjekovno državno uređenje uz predaju teritorije svoje države pseudovjerskim organizacijama iz drugih država.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik LPCG

 

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me