• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Raković: LP ima razvojne projekte za Mojkovac, da mladi ostaju ovdje

O Mojkovcu se govori sa sjetom i istorijskim pijetetom, govori se o njemu kakav je bio nekada i šta je značio za prošlost Crne Gore a rijetko kada čujemo da se o njemu govori kao gradu budućnosti i prosperiteta. Moja vizija i vizija nas u Liberalnoj partiji je izgradnja Mojkovca kao grada naše budućnosti i napretka, grada koji će po svom ekonomskom i društvenom značaju biti središte sjevernog regiona Crne Gore.

Prvi značajan koncept koji želimo promovisati i za čiju realizaciju ćemo se zalagati, kako bi bili ostvareni svi planirani ciljevi modernizacije i razvoja Mojkovca je koncept Mojkovac- Pametni grad ili Smart city Mojkovac. Ovaj Koncept pametnog grada će biti usmjeren na produktivnu, efikasnu i transparentnu gradsku upravu, digitalnu infrastrukturu, pametno upravljanje energijom i infrastrukturom, komunalne usluge, održivu urbanu mobilnost, privredu, ekologiju i valorizovanje turističkih i proizvodnih potencijala. 

Prva karika, u tom nizu neophodnom za razvijanje grada, treba da bude proširenje izbora srednjih škola što bi spriječilo odlazak mladih na školovanje u druge okolne gradove, jer samim tim svake godine sve manje srednjoškolaca se upisuje u mojkovače srednje škole što za rezultat ima manji broj učenika koji se po završetku srednje škole vraća u svoj rodni grad.

Mojkovcu nedostaje poljoprivredna škola i poljoprivredni fakultet, a njihovo otvaranje bi bilo od značaja za zadržavanje mladih u gradu na obali “Suze Evrope” i dalo bi im šansu da planiraju da ostanu na selu uz svoje roditelje i da na stručan, naučno utemeljen način razvijaju svoja porodična gazdinstva i svoj grad. 

Kao druga bitna karika razvoja poljoprivrede je svakakao plasman svih proizvedenih količina poljoprivrednih proizvoda, mesa, mlijeka i mlječnih proizvoda bez problema u naplati i daljem pokretanju prerađivačkih kapaciteta. Mi u Odboru Liberalne partije Mojkovac ćemo se zalagati da, nakon izbora i kada ćemo biti dio lokalne vlasti, kao svoj prvi zadatak koji planiramo da ostvarimo a koji je ujedno i obećanje građanima Mojkovca, u gradu pod okriljem gradske uprave bude otvorena prodavnica koja će prodavati otkupljene proizvode sa teritorije cijele opštine. Takođe ćemo raditi na povezivanju turističkih i ugostiteljskih preduzeća kako u Mojkovcu tako i u kontinentalnom i primorskom dijelu Crne Gore sa našim organizovanim i udruženim poljoprivrednim proizvođačima kako bi cjelokupna unaprijeđena proizvodnja bila bez problema pravovremeno plasirana na obostranu korist svih u tom lancu.

Mojkovački liberali ne žele da napuste svoj rodni grad, već žele da mu daju novu snagu i polet i da nam se vrate svi naši sugrađani koji su svoje ime i karijere gradili i razvijali diljem Crne Gore i cijelog razvijenog svijeta. Mi, Mojkovčani hoćemo grad po mjeri naših ambicija i vizija bez podjela na nacije, vjere, mlade i stare jer smo mi van takvih obrazaca i okvira ponašanja. Naša budućnost je onaka kakvu imaju mladi u planinskim djelovima Austrije, Italije, Švajcarske, Švedske i koji žive i rade na najvišem životnom standardu bez potrebe da napuštaju svoj rodni grad i svoje porodično okruženje. Mojkovac i Mojkovčani to mogu da ostvare jer to zaslužuju. Mojkovac je moj grad! Mojkovac je grad mojih predaka! Mojkovac će biti i grad moje đece i mojih potomaka

Andrea Raković, predsjednica Inicijativnog Odbora Liberalne partije Crne Gore za Mojkovac

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me