• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Lideri liberala na Samitu EU-Zapadni Balkan: Puna integracija regiona u EU nužna do 2029., Crna Gora u zastoju već godinu

Lideri liberalnih partija Zapadnog Balkana usvojili su zajedničku deklaraciju na Samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsjednici partija sastali su se sa šest šefova država EU koji dolaze iz redova liberalnih stranaka članica ALDE saveza čiji član je i LPCG. Deklaraciju liberala Zapadnog Balkana šefovi država članica EU snažno su podržali. 

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović učestvuje na sastanku lidera liberalnih partija Evrope i pre-samitu EU za Zapadni Balkan koji na poziv vd. predsjednika ALDE saveza liberala Evrope g. Ilhana Kjučuka, irskog senatora Timija Doleja i šefa LIBSEEN grupe liberala Jugoistočne Evrope g. Romana Jakiča.

Oni su poručili da evropski projekat i evropsko ujedinjenje neće biti završeni dok EU ne konsoliduje svoju teritoriju sa zemljama Zapadnog Balkana, te da ostaju
beskompromisno predani evropskim vrijednostima i u odlučnosti da rade na potpunoj integraciji svih država regiona u  EU. Perspektiva punopravnog članstva u Evropskoj uniji najjači je motiv demokratske transformacije u regiji, poučeno je. 

U deklaraciji se navodi da je Crna Gora u zastoju u procesu pristupanja, i da nije bilo otvaranja novih poglavlja više od godinu dana. Ovakve poruke zabrinjavajuće su za političku situaciju u državi i perspektivu kvaliteta života građana usljed politike aktuelne vlasti.  Nerazumno spor tempo evropskih integracija Zapadnog Balkana, uz jačanje autoritarnih politika i uticaja stranih sila, evropsku perspektivu regiona dovodi u pitanje. 

Zaključuje se da je punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju neophodno završiti do evropskih izbora 2029. godine, ako je potrebno i obezbjeđivanjem tranzicionih mehanizama u pristupnim sporazumima. Lideri liberala Zapadnog Balkana i Evrope, uz podršku šefova država EU iz ovog bloka, pružiće punu podršku ovom procesu.

PR služba LPCG

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me