• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: “Žena četnik” ne prestaje sa revanšizmom u prosvjeti, cilj zatiranje slobode i sistema vrijednosti

Ministarsvo provjete, nauke, kulture i sporta najagresivniji je eksponent nacionalističke agende ove vlasti koji ne prestaje sa revanšizmom i obračunima prema svima koji misle drugačije. Njihov cilj je jasan, zatiranje svakog normalnog i civilizovanog sistema vrijednosti u školstvu i postavljanje temelja za indoktrinaciju i trovanje đece od najmlađih dana, kroz sistem obrazovanja.

Hajka protiv nastavnice geografije i istorije Sanje Vujović sa Cetinja zbog učešća sa đacima na manifestaciji obilježavanja Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, 9. maja, doživjela je svoju kulminaciju. Ovaj civilizacijski čin nastavnice koji slavi čitav demokratski i antifašistički svijet, Ministarstvo je doživjelo kao političko djelovanje protiv Vlade, što nas mnogo i ne čudi obzirom da ova vlada baštini stavove saradnika fašističkog okupatora pa je za njih 9. maj i proslava EU i pobjede nad fašizmom očigledno antivladina manifestacija.

Vujović koja je ranije, uz pritisak Ministarstva, bila podvrgnuta disciplinskom postupku u školi “Lovćenski partizanski odred”, iako u diciplinskom postupku koji je vođen nikad nije utvđeno da je povrijedila radnu obavezu, početkom septembra je i otpuštena sa radnog mjesta nastavnice u ovoj školi. Ministarka Bratić, ne suzdržava se ni od kršenja zakona samo kako bi, jednom za svagda, raskrstila sa evropskim vrijednostima i antifašizmom u školskom sistemu.

Posjećamo da shodno Opštem Zakonu o obrazovanju nastavnici imaju profesionalnu slobodu u načinu organizovanja nastave, primjeni nastavnih metoda, u izboru oblika rada sa učenicima, kao i u izboru zadataka koje postavljaju učenicima u okviru utvrđenog obrazovnog programa, te da je u tom smislu nastavnica Vujović apsolutno zaštićena od samovolje ministarke koja sebi voli da tepa “žena četnik” i kojoj se, jasno, ne dopada da đaci uče o antifašizmu i vrijednostima EU.

Istovremeno, iako ovaj Zakon propisuje da nastavnik koji se prima u radni odnos mora imati odgovarajući nivo i oblast obrazovanja, nakon odlaska Vujović iz škole, uprava prima nastavnika istorije na mjesto predavača predmeta geografija, što dovoljno govori o tome koliko je upravi stalo do ispravnog kadriranja a koliko je u pitanju revenšizam.

Zbog svega ovoga, jasnog kršenja Zakona, ignorisanje disciplinskog postupka i jasnu namjeru da se unizi dignitet nastavnice i pogaze temeljne vrijednosti ovoga društva, o ovome su podnijete prijave nadležnim inspekcijama, Inspekciji rada i Prosvjetnoj inspekciji. Mi pozivamo   dva  državna organa da odole pritiscima sa vrha i hitno postupe u skladu sa Zakonom po ovim prijavama i donesu konkretna rješenja koja će istjerati istinu na svjetlost dana.

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me