• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Crna Gora je odustala od pridruživanja EU?

Postalo je potpuno jasno da Vlada Crne Gore kao izvršna vlast i Skupština Crne Gore kao zakonodavna vlast opstruiraju priključenje Crne Gore porodici najrazvijenih zemalja svijeta i njeno članstvo u EU. Dokaza je bezbroj, stoga ne treba gubiti vrijeme na njihovo  nabrajanje jer to ne bi donijelo korekciju povučenih poteza od strane navedenih vlasti. U prilog tezi da je na sceni potpuno odustajanje od procesa priključenja EU između ostalog govori i činjenica da Skupština Crne Gore ne samo da ne usvaja nego čak i ne razmatra materijale koji su u njenoj  nadležnosti već ih potpuno očigledno odbacijue i preskače. Da li je po srijedi samo nesnalaženje skupštinske većine i njenih stručnih tijela ili stvarna namjera da se izbjegne usvajanje izvještaja koje su prethodna vlada i ministarstva usvojili nije teško pretpostaviti, jer je sigurno jasno da je u pitanju očigledna i neskrivena namjera da se po cijenu nepoštovanja zakona izbjegne čak i indirektna podrška nečemu što su oni prošli radili kvalitetno i u skladu sa evropskim principima.

Postavljamo jasno pitanje predsjedniku skupštine Bečiću ali i predsjedniku vlade u tehničkom mandatu Krivokapiću zašto ne poštujete članove 154 i 155 Zakona o zaštiti potrošača i ne usvajate godišnji izvještaj o realizaciji Nacionalnog programa zaštite potrošača za 2019. godinu koji je ušao u Skupstinu Crne Gore još u februaru 2020 i prošao odbore a onda na volšeban način nestao iz skupštinske procedure. Pitamo i glavnu pregovaračicu gospođu Kordić da li je pratila realizaciju obaveza za pojedina poglavlja u ovom slučaju PP28 i da li je informisana da je neusvajanjem pomenutog izvještaja napravljena šteta za pregovarački proces i privremeno tehničnko zatvaranje PP28?

Sa zakonom se nije igrati i poštovati ga kad vam odgovara a nepoštovati kad vam se učini da vam nije po volji i da su vaši politički interesi važniji od evropske budućnosti države. Osim ukoliko se vodite maksimom država to ste vi. Usvajanje odnosno razmatranje godišnjeg izvještaja o realizaciji Nacionalnog programa zaštite potrošača za 2019. godinu na plenumu skupstine Crne Gore je vaša zakonska obaveza i ne možete selektivno poštovati zakone i obaveze jer uvodite državu u bezakonje i dajete povod da i sami građani odlučuju kada hoće a kada neće poštovati zakone.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me