• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Vujičić: Svako dijete ima pravo na život, očekujemo izvinjenje

Izjava šefa kluba poslanika SNP u Skupštini Crne Gore g. Dragana Ivanovića kojom je opravdao fenomen selektivnih abortusa nerođene djece samo zbog toga što su ženskog pola, neprihvatljiva je. Očekujemo, zato, od g. Ivanovića i SNP da upute izvinjenje javnosti Crne Gore, a naročito ženama i majkama.

Argumenti da roditelji imaju pravo da biraju pol svoje nerođene djece na način da će abortirati žensku djecu je nečuven u civilizovanom svijetu. Humanost i nepovredivost života svakog stvorenja na taj se način potpuno ugrožava i dovodi u pitanje, isključivo iz razloga prevaziđenog sujevjerja i patrijarhalnog, konzervativnog uvjerenja da je nepoželjno imati žensko dijete. Zadatak je najviših predstavnika naroda upravo da djeluju edukativno i da utiču na javnost da prevazilazi takve loše pojave konzervativnog društva a ne da ih opravdava.  Jer nije u duhu istinske crnogorske tradicije takav odnos prema ženama, žene su ovdje uvijek bile posebo poštovane, i to kao temelj doma i ponos roda.

Kako je nedavno kazala potpredsjednica SAD Kamala Haris, status žene u društvu pokazatelj je statusa i stanja demokratije u tom društvu. Sa ovakvim stavovima najviših predstavnika vlasti i vladajuće većine, pitamo se kuda to vode Crnu Goru? Kako to zamišljaju njenu evropsku perspektivu sa ovakvim retrogradnim stavovima o temeljnim pravima?

Svi zajedno, konačno, moramo razumjeti da je svako život jednako važan a svako dijete jednako poželjno za svoje roditelje i društvo, bilo ono ženskog i li muškog pola, te da je to zapravo najbolja tradicija Crne Gore koju možemo da gajimo.

Dr Dubravka Vujičić,

Poptredsjednica Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me