• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Čudna reakcija poslanika DPS-a Zorana Jelića

Začuđujuća je i veoma nesmotrena,nepolitična i nekorektna izjava poslanika iz redova našeg koalicionog partnera DPS-a Zorana Jelića izrečena juče,13.2.2013. u informativnim emisijama RTCG povodom najave Liberalne partije o pokretanju inicijative za dekriminalizaciju lake droge-marihuane,kojom se on personalno obrušio na našeg Predsjednika i poslanika Andriju Popovića,kao vrhunskog sportistu Crne Gore.

Da podsjetimo,osnovno načelo liberalizma i demokratije je slobodan pojedinac u slobodnom društvu.

To je načelo na kojoj se temelji i Univerzalna deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima,Evropska konvencija o ljudskim pravima kao i Ustav  Crne Gore i načelo na kojem je izgrađen moderni svijet.

Današnja Crna Gora je 2006. godine nastavila svoj put ka porodici evropskih država, ka razvijenom svijetu, put na koji je davno krenula i tamo đe je oduvjek pripadala.

Taj put su u mnogome trasirali liberali. Liberali na čijoj zastavi je sijalo 12 evropskih zvjezdica od kojih je jedna bila Crna Gora i koji su dočekali da svoju domovinu vide slobodnu i imaju mogućnost da kreiraju njen budući državni i društveni  put i razvitak.

Liberali su svojim programima i rezolucijama sa kraja prošlog vijeka izrazili svoje zalaganje i podršku mnogim progresivnim idejama koje, čak i države okruženja, realizuju tek poslednjih godina. Tako možemo izdvojiti odrednicu programa liberala koja govori, u okviru ljudskih prava, o pravima i položaju LGBT osoba, rezolucije o pravima žena i jednakoj zastupljenosti žena na svim pozicijama kao i rezolucije o mladima i sportu i razne prijedloge kako ih mobilisati.

Nastavljajući da se zalažu za svoje programske odrednice i ono u što vjeruju, liberali su se u posljednje vrijeme nasli u žiži interesovanja i pod velikim pritiskom dijela javnosti, a opet, zbog svojih progresivnih zalaganja.

Liberali su, donijevši odluku da uđu u koalicionu vlast, obećali da će se naročito zalagati za afirmaciju i progres sporta u Crnoj Gori, društvenu mobilizaciju mladih, prava žena i LGBT osoba kao i za dekriminalizaciju“lakih droga”, konkretnije, marihuane i legalizaciju prostitucije,po uzoru na najrazvijenije zemlje svijeta. Naravno, uz poštovanje i svih ostalih odrednica svog političkog djelovanja na putu evropskih integracija.

No, zadnje tri stavke uzrok su nizu loših komentara koje smo mogli čuti u medijima od predstavnika pojedinih organizacija a sa druge strane uz podršku mnogih drugih društvenih subjekata i pojedinaca.

Svjesni toga da zivimo u društvu koje je konzervativno  i godinama pod velikim uticajem patrijarhalnih zastarjelih načela,znamo da nismo krenuli na nimalo kratak i lagan put pa shodno tome imamo obavezu da sve svoje stavove gradjanima detaljno predstavimo i obrazložimo i u tome ćemo biti uporni ali i veoma obazrivi.

Na kraju,poručujemo koalicionom partneru DPS-u,da bez obzira na različitost stavova o pojedinim pitanjima,koje ćemo često imati i nadamo se usaglašavati,ali ne preko medija,nikako nećemo prihvatiti praksu vođenja ličnih ratova u koalicionom savezu,kakvu imaju sa pojedinim partnerima i za nas ne postoji odnos da možemo da se „tužimo i družimo“.

 

Portparol

Zdravko Šoć

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me