• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Andrija Popović: Podržali bismo Vujanovića ako promijeni „identitetske“ stavove - Intervju Pobjedi

Razgovarala

Dušanka Ćirović

PODGORICA – Liberalna partija je, ukoliko ne bude imala svog kandidata, spremna da podrži Filipa Vujanovića kao predsjedničkog kandidata DPS ukoliko bi on „jasno promijenio stavove“ o identitetskim pitanjima – kazao je za Pobjedu lider te stranke Andrija Popović.


 Za nas je prihvatljiv svaki kandidat DPS-a koji ispunjava zakonske uslove za kandidaturu. Lično bih volio da to bude dama, možda čak iz nekog od manjinskih naroda u Crnoj Gori i to bi bila dobra poruka svijetu da je naša država izašla iz ‘balkanskog lonca’, đe se unaprijed zna kakav profil kandidata može proći na izborima – ocijenio je Popović. Iako je nedavno izjavio da postoji mogućnost raskidanja koalicije sa DPS-om Popović je za Pobjedu izbjegao konkretno da odgovori na to pitanje.

POBJEDA: Uoči Nove godine najavili ste mogućnost napuštanja vladajuće koalicije „jer dinamika realizacije koalicionog sporazuma sa DPS-om teče vrlo sporo“. Da li se situacija izmijenila i ako jeste u čemu konkretno?

POPOVIĆ: Formirane su radne grupe DPS-a i LP-a koje su već održale prvi sastanak i čiji je zadatak da sprovedu koalicioni sporazum do kraja, a naša radna grupa će izvještavati najviše partijske organe o njegovom sprovođenju.

POBJEDA: Ovih dana će se održati sjednica GO LP. Da li će LP nakon sjednice biti dalja ili bliža vladajućoj koaliciji s obzirom na to da ste najavili i mogućnost samostalnog nastupa na lokalnim izborima? Kakvu podršku očekujete na tim izborima?

POPOVIĆ: Postoji raspoloženje u našim redovima da samostalno nastupimo na predstojećim vanrednim izborima u Nikšiću i Andrijevici 9. marta, ali će sve zavisiti uglavnom od prijedloga Opštinskog odbora LP u Nikšiću i inicijativnog u Andrijevici, čije je formiranje u toku i odluke najviših partijskih organa. Koalicioni sporazum na državnom nivou nema nikakve veze sa načinom izlaska na lokalnom nivou. Podsjećam da smo na lokalnim izborima prije tri mjeseca u Nikšiću i Budvi nastupili u koaliciji, a u Kotoru samostalno. Smatramo da naročito u Nikšiću, đe imamo sjajan tim mladih i stručnih ljudi na čelu sa predsjednikom Opštinskog odbora LP i uglednim crnogorskim privrednikom Brankom Mićkovićem možemo napraviti dobar izborni rezultat i vjerujemo da se vlast neće moći formirati bez liberala u Nikšiću. Smatram da bi poslije svih neprijatnih dešavanja u Nikšiću, ali i u Andrijevici, najpravednije bilo da se svi politički subjekti izmjere ponaosob i da se niko iza nikoga ne krije.

POBJEDA: DPS će do kraja januara izaći sa imenom predsjedničkog kandidata i do sada se, uglavnom, spekulisalo da će to biti dosadašnji predsjednik Filip Vujanović. Kakav je Vaš stav, sa pravnog i političkog gledišta, o Vujanoviću? Da li LP podržava njegovu kandidaturu ili ste za neko drugo rješenje?

POPOVIĆ: Uskoro ćemo odlučiti da li ćemo imati kandidata za predsjednika Crne Gore ili će doći do dogovora, shodno potpisanom poslijeizbornom sporazumu o zajedničkom političkom djelovanju svih sedam konstituenata vlasti (DPS, SDP, LP, BS, DP, Forca, HGI) o podršci kandidatu DPS-a. Za nas je prihvatljiv svaki kandidat DPS-a koji ispunjava zakonske uslove za kandidaturu. Lično bih volio da to bude dama, možda čak iz nekog od manjinskih naroda u Crnoj Gori i to bi bila dobra poruka svijetu da je naša država izašla iz ‘balkanskog lonca’, đe se unaprijed zna kakav profil kandidata može proći na izborima. Vjerovatno da u našoj zemlji još nijesu sazreli uslovi za tako nešto, a što se tiče aktuelnog predsjednika gosp. Vujanovića, poznato je da smo imali velika razmimoilaženja sa njim oko identitetskih pitanja i inicijativa za promjenu državnih simbola i skraćenje himne, što je za nas neprihvatljivo. Bilo je sporenja i zbog statusa Crnogorske pravoslavne crkve kao institucije iz čije je duhovnosti proistekla svijest o nezavisnosti i suverenitetu države Crne Gore…  Hipotetički gledajući, ako ne budemo imali svog kandidata, a DPS kandiduje Vujanovića, a on jasno promijeni stavove o spornim pitanjima, možda ga i podržimo.

Predložićemo osnivanje fondacije za sport

POBJEDA: Kritikovali ste i budžet za sport. Pošto se Vaše ime vezuje sa funkcijom direktora uprave za sport vjerujete li da i sa smanjenim budžetom postoji mogućnost za razvoj sporta u ovoj godini?

POPOVIĆ: Veoma ružnu poruku sportu je poslala država značajnim smanjenjem budžeta opredijeljenog za sport i mlade, iako smo pokušali to amandmanski popraviti u Skupštini ali nije bilo sluha, ni podrške dijela koalicionih partnera. Sport kao bez sumnje najbolji crnogorski proizvod je sa ovim činom ostao bez dobrog dijela uslova za proizvodnju, koji su malenu Crnu Goru proslavili u svijetu. U toku je osnivanje uprave za mlade i sport kao samostalnog državnog organa ne više, kao u posljednjih 12 godina, dijela nekog ministarstva. Liberali će se zalagati da ove značajne oblasti ponovo dobiju svoje ministarstvo i tek tada će se stvoriti uslovi da sport, ne samo vrhunski već i kvalitetni, masovni, školski, univerzitetski i sport osoba sa invaliditetom dobiju status koji zaslužuju, ali i mladi koji su u svim direktivama EU veoma prepoznati, a kod nas prilično zapostavljeni. Nakon završetka osnivanja uprave za mlade i sport, liberali će predložiti osnivanje fondacije koja bi pomogla u finansijskom smislu, naročito crnogorskom vrhunskom sportu, da smanji štetu načinjenu smanjenjem budžeta za sport.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me